Op manieren die je misschien niet voor mogelijk houdt, kan rood-lichttherapie op een heel fundamenteel niveau je gezondheid bevorderen. Het licht grijpt diep in, tot op celniveau. Dat verklaart dat de positieve gezondheidseffecten breed uitwaaieren. Het licht heeft bijvoorbeeld een goede invloed op de ogen, de hersenen en op een ongunstige bloedsuikerspiegel, wat een bekende ziekmaker is.

Ziekte is een latere fase in een langerlopend proces. Bij ziekte vertoont iemand symptomen, maar voordat die er zijn, lopen er al tal van zaken scheef. Wie dan gaat graven naar oorzaken, komt al snel uit op het heel kernachtige fenomeen van de energiecentrales van onze cellen, de mitochondriën. Die moeten in topconditie zijn en zijn dat helaas maar al te vaak niet.

Onze mitochondriën nemen in kwaliteit en kwantiteit af naarmate we ouder worden. Dit blijft niet zonder gevolgen en de effecten ervan kun je goed zien 

bij de bloedsuikerspiegel en interessant genoeg ook bij twee energieslurpers, namelijk onze ogen en ons brein. Door naar deze ogenschijnlijk heel verschillende onderwerpen te kijken, leren we niet alleen veel over problemen, maar ook over oplossingen, in de vorm van rood licht.

Energieslurpers: ogen en brein

Laten we beginnen bij de ogen. Die hebben, net als hersencellen, bijzonder veel energie nodig. Dat is lange tijd geen probleem, maar uiteindelijk gaan naarmate je ouder wordt je ogen achteruit. Zij krijgen dan minder van wat je wel wil (energie/ATP) en meer van wat je niet wil (ROS/reactive oxygen species/reactieve zuurstofsoorten/oxidanten). Dat is een probleem omdat per cel de ogen, meer dan welk deel van je lichaam dan ook, energie slurpen: de cellen in het netvlies die het licht opvangen waarmee we kunnen zien, zitten buitengemeen vol mitochondriën. Die moeten hard werken, slijten navenant en verouderen daarom relatief snel. Zou het mogelijk zijn om de ouder wordende ogen van energie te voorzien en het verouderingsproces wat te vertragen?

Het antwoord op deze vraag komt in 2021 van de Britse arts en professor Glen Jeffery en is positief: ja, de ogen kunnen van energie worden voorzien. Dan krijg je dus wat je wel wil: meer ATP, minder ROS en lagere ontstekingswaarden. Hoe dit voor elkaar te krijgen? Het kan met rood-lichttherapie. Door gebruik te maken van rood licht werd bij de onderzochte groep 34 tot 70 jaar oude mensen de visuele achteruitgang gedeeltelijk teruggedraaid.

In 2024 is professor Jeffery weer terug, met nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Biophotonics. Dat toont opnieuw de kracht van rood licht. Gezondheidsjournalist Pim Christiaans schrijft er uitgebreid over in een artikel dat ook het resultaat van het onderzoek laat zien. Ditmaal zijn niet de ogen het onderwerp, maar de bloedsuiker. Dankzij de inzet van rood licht is er een reductie te zien van de bloedsuikerspiegelpiek van 27,7%. Pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel zijn ongunstig voor onze gezondheid en als je die kunt afvlakken, met ruim een kwart dus, is dat waardevol te noemen. Het effect bij de onderzochte groep mensen werd door Jeffery al binnen anderhalf uur waargenomen en hield maar liefst dagenlang aan. De 27 procent was dermate opvallend dat Jeffery het onderzoek voor de zekerheid herhaalde, met opnieuw dezelfde resultaten.

Communicatie in het lichaam

Tijdens het onderzoek van Jeffery werd een klein deel van het lichaam beschenen met rood licht, maar omdat de mitochondriën in het lichaam met elkaar communiceren verspreidde het nieuws zich en gingen ook elders de energiefabriekjes beter hun best doen. Rood licht zorgt voor meer energieaanmaak met meetbare effecten in de ogen, de bloedsuikerspiegel en, voegt Jeffery eraan toe, het metabolisme, de ontstekingswaarden en zelfs het brein. Dat is goed nieuws voor iedereen en in het bijzonder voor de iets oudere medemens, die wel wat extra’s kan gebruiken.

Jeffery is met name enthousiast over de effecten van het licht op het brein: ‘Met het ouderworden vermindert de hoeveelheid ATP in het brein, net als het functioneren van de mitochondriën.’ Niet zo best, want net als de ogen heeft het brein veel energie nodig. Dat wordt goed duidelijk in het wetenschappelijke tijdschrift Neurotherapeutics waar in 2023 wordt uitgelegd dat een enkele hersencel in de buitenste hersenlaag, nota bene in rustende toestand, iedere seconde 4.700.000.000 energiemoleculen verbrandt. Dat zijn 4,7 miljard ATP-moleculen, per seconde, nog zonder dat de hersencel in actie is.

Grote gevolgen

Hersencellen hebben veel energie nodig. De benodigde energiemoleculen worden in het lichaam aangemaakt door mitochondriën. Zij worden gevoed door glucose en zuurstof. De aanvoer hiervan is belangrijk, net als mitochondriën van voldoende kwaliteit en kwantiteit. Wat als hieraan in slechts beperkte mate wordt voldaan? Dan kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn, tot dementie aan toe. Deze ontwrichtende aandoening wordt bij meer dan veertig procent van de 95-jarigen vastgesteld en ook in lagere leeftijdscategorieën maakt de ziekte in niet onaanzienlijke aantallen slachtoffers, in toenemende mate ook nog. Tel daarbij op de puur neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson en Huntington.

De ziekte van Huntington is een genetische hersenaandoening die laat zien dat neurodegeneratie kan optreden zonder plaques, maar met falende mitochondriën als oorzaak. Bij dementie wordt als het gaat om oorzaken vaak gedacht aan plaques. Feit is dat plaques niet altijd symptomen voorspellen en dat plaque-verminderende therapieën soms teleurstellen.Tegelijk worden, vaak nog voordat plaquevorming plaatsvindt, mitochondriale problemen geconstateerd, dus energietekorten in de cellen.

En wat te denken van kanker? Vraag je het aan de vooruitstrevende Amerikaanse professor Thomas Seyfried, dan wijst hij je op de mitochondriën. Dat is waar het misgaat, zegt hij. Eerder dacht hij, net als de meeste experts, dat kanker een genetische aandoening was. Inmiddels noemt hij het een dogma en is het hem duidelijk dat met gezonde mitochondriën kanker uitblijft. Wat hem betreft verleggen ook anderen waar het om kanker gaat de focus van genen naar mitochondriën en naar methoden om die gezond en krachtig te maken en te houden.

Krachtige cellen door rood licht

In aanvulling op een gezonde leefstijl kunnen mitochondriën door rood licht worden aangezet om meer energie te maken. De eerder genoemde professor Jeffery zou graag zien dat meer mensen rood licht gebruiken, waarbij hij hoopt dat het licht beschikbaar komt in verzorgingstehuizen, ook voor hartpatiënten, al is dat een verhaal op zich.

Ook niet zieke of zwakke mensen hebben krachtige mitochondriën nodig en dus krachtige cellen die vervolgens zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Soms kunnen zij terecht in de zon, wat een regelrechte aanrader is. Tegelijk brengt dat huidveroudering met zich mee, is er niet altijd voldoende zonlicht, zijn we soms te zeer aangekleed of is het te warm om erin te verblijven. Voor alle momenten dat je niet kunt bouwen op de zon is er rood-lichttherapie.

Iedere dag maak ik gebruik van een Sunsbest 6000-paneel dat de gezondmakende lichtfrequenties op mij afstuurt waarmee Jeffery zijn onderzoeken doet. Het went nooit – iedere keer is het weer geweldig om zo’n enorme hoeveelheid licht mee te maken. Het voelt heerlijk en tegelijk is er de wetenschap dat je jezelf op een heel kernachtig niveau van energie voorziet.

Bronnen

M. B. Powner, G. Jeffery, Light stimulation of mitochondria reduces blood glucose levels, J. Biophotonics 2024, 17(5), e202300521. https://doi.org/10.1002/jbio.202300521Shinhmar, H., Hogg, C., Neveu, M. et al. Weeklong improved colour contrasts sensitivity after single 670 nm exposures associated with enhanced mitochondrial function. Sci Rep 11, 22872 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-02311-1
Klemmensen, Madelyn M. et al., Mitochondrial dysfunction in neurodegenerative disorders, Neurotherapeutics, Volume 21, Issue 1, e00292, January 2024, DOI: 10.1016/j.neurot.2023.10.002
– Pim Christiaans, LifeUnlimited, Rood licht verbetert de bloedsuikerspiegel, maart 2025, https://www.lifeunlimited.nl/rood-licht-verbetert-de-bloedsuikerspiegel/
Power Up Your Mitochondria With Red Light Therapy | Dr Glen Jeffery Interview – 2024, https://www.youtube.com/watch?v=2MzKjYjEE1g
Red Light Therapy Improves Mitochondria Function, Eye Health, And Lifespan: Glen Jeffery, PhD, 2024 https://www.youtube.com/watch?v=9Amma2y8UD0
Cancer as a Mitochondrial Metabolic Disease: Thomas Seyfried, 2024, https://www.youtube.com/watch?v=kDbZrYu4V1E
The Cancer Expert: “This Common Food Is Making Cancer Worse!”, 2024, https://www.youtube.com/watch?v=VaVC3PAWqLk