Je ziet het niet, maar het is er wel en het is erg belangrijk voor de gezondheid van onze planeet en iedereen die erop rondloopt: infrarood en bijna-infrarood licht. Ruim de helft van al het zonlicht is onzichtbaar en het is er niet voor niets. Ondanks dat je het niet kunt zien heeft het onzichtbare deel van het zonlicht een positieve invloed op de gezondheid alles en iedereen dat ermee in aanraking komt.

Je hebt al wel ervaring met het onzichtbare licht, omdat je het effect ervan kent, namelijk de warmte van de zon. Of de warmte van een infraroodlamp. Zelden heb ik het zo warm gehad als in een infrarood-sauna. Er is naast infrarood licht ook een ander soort licht, bijna-infrarood licht. Het is een helende vorm van licht, niet of nauwelijks warm, die heel bijzonder is en waar we eigenlijk te weinig gebruik van maken.

Het valt de Amerikaanse arts Roger Seheult op dat onze inname van het bijna-infrarode licht (NIR, near infrared light) de afgelopen paar honderd jaar drastisch is afgenomen. Nog slechts 7 procent van onze tijd brengen we buiten door, waar het NIR ons kan bereiken. Niet best, zegt hij, verwijzend naar een interessante review uit 2019, samengesteld door onder anderen de Amerikaanse melatonine-expert professor Russell Reiter.

– – Dit is een klein deel van het blog. Lees het volledige blog hier via andermens.nl – –

Daan de Wit

Daan de Wit doet sinds 1995 journalistiek onderzoek dat hij publiceert in boeken, artikelen voor tijdschriften, blogs en zijn online programma’s. Daan geeft lezingen over biohacking en leefstijl en is regelmatig te gast in podcasts waar hij zijn ontdekkingen deelt en zijn visie geeft op actuele ontwikkelingen. Zijn boek Weet wat je eet – gezond eten op basis van de oudste kennis en nieuwste wetenschap is in 6e druk en bevat ruim 40 pagina’s met voetnoten. Ook zijn andere boeken zijn solide onderbouwd en worden aanbevolen door hoogleraren en andere experts. In 2021 ontdekte Daan de kracht van rood-lichttherapie. Het leidde tot een steeds uitbreidend aantal blogs, voorzien van wetenschappelijke bronnen, en de oprichting van Sunsbest, een marktleidend bedrijf in rood-lichttherapie. Parallel hieraan is Daan bezig met de ontwikkeling van een bedrijf dat het ideale huis op de markt brengt.