FAQ – VEELGESTELDE VRAGEN OVER ROOD-LICHTTHERAPIE

Welk formaat paneel is de beste keus?
Alle Sunsbest-panelen bevatten dezelfde hoogwaardige rood-lichttherapie. Het verschil zit hem in de behandeltijd.
Steeds meer mensen ontdekken dat formaat gaat over tijd. Heb je tijd genoeg, dan kun je met een kleiner paneel uiteindelijk je hele lichaam beschijnen. Met een groter, full bodypaneel als bijvoorbeeld de Sunsbest 6000  heb je slechts 10 minuten nodig om de voorkant van je hele lichaam van rood licht te voorzien. De tijd verdubbelt naar 20 minuten met de Sunsbest 1500, die de helft zo lang is en je torso plus hoofd beschijnt. Met dat paneel kun je in 40 minuten de voor- en achterkant van je lichaam doen. Wat in 20 minuten kan met een Sunsbest 6000. Met een van de Solaris-zonnebedden van Sunsbest breng je dat terug naar 10 minuten.
De Sunsbest-modellen 500, 1000 en 1500 zijn voorzien van een katrol, zodat je het paneel omhoog en omlaag kunt verplaatsen. De grotere panelen hoef je niet te bewegen.
Met een groter paneel bereik je meer in minder tijd. Tegelijk: een paneel is beter dan geen paneel. Kies het formaat dat het beste past bij jouw behoeften, budget en beschikbare tijd.
Gaan de LED-lampjes lang mee?
De korte versie van het antwoord is: ‘Ja’. 
Zou je het rode licht dagelijks een uur gebruiken, 365 dagen per jaar, dan gaan de LEDs zo’n 137 jaar mee.
In plaats van een uur gebruiken veel mensen het licht iedere dag zo’n 10 minuten. Dus ja, de LED-lampjes gaan lang mee.
Is er een goedkopere versie van het licht?
Er zijn tal van goedkope rood-lichtpanelen die er mogelijk aantrekkelijk uitzien, maar weinig effect sorteren. Doe je eigen onderzoek om de beste rood-lichttherapie te vinden en kies voor kwaliteit.
Kies voor panelen met krachtige LEDs, een verstandig en effectief spectrum aan golflengtes en een robuuste constructie, ook aan de binnenkant van de apparatuur. Alleen dan profiteer je optimaal van de voordelen die rood-lichttherapie kan bieden.
Gezondheidsjournalist Daan de Wit heeft grondig uitgezocht wat belangrijk is bij rood-lichttherapie. Hij ontdekte dat veel aanbieders goedkope panelen verkopen met slechts twee frequenties en zwak vermogen. Dat levert onvoldoende resultaat op.
De Wit’s zoektocht leidde tot research die je deels terugleest in zijn blogs en tot de ontwikkeling van Sunsbest, waar je de best mogelijke rood-lichttherapie vindt. Volg zijn voorbeeld en investeer in kwaliteit om de volledige gezondheidsvoordelen van rood licht te ervaren.
Schiet mijn stroomrekening straks niet de lucht in?
Gelukkig is rood-lichttherapie van Sunsbest energiezuinig.
Gebruik het dagelijks voor 10 minuten en zie slechts een minimale stijging in je maandelijkse energierekening.
Neem bijvoorbeeld de Sunsbest 300, die een flinke output heeft, maar toch slechts 100 Watt vraagt. Gebruik je die iedere dag 10 minuten x 30 dagen, dan ben je daaraan inclusief BTW zo’n 15 cent per maand kwijt, met de prijzen van begin 2024. Het grootste paneel, de Sunsbest 6000, vraagt 2000 Watt. Wat is dan de rekensom? Gebruik je dit paneel dagelijks 10 minuten, dan kost je dat maandelijks inclusief BTW zo’n drie euro. 
De panelen hebben minder stroom nodig dan de gemiddelde wasmachine, die ook veel langer aanstaat.
Investeer in je gezondheid, maar wel met een minimale energie-input.
Is dit het zelfde licht als van de infrarood-sauna of de warme, rode Philipslampen?
In het lichtspectrum onderscheiden we rood licht, nabij-infrarood licht en ver-infrarood licht. De bekende rode Philips-lampen vallen onder de categorie ver-infrarood licht. Dit type licht wordt voornamelijk gebruikt in sauna’s vanwege de diepdringende warmte. Het is heerlijk en gezond tegelijk, dus prima om te doen, maar je bereikt er niet mee wat rood-lichttherapie te bieden heeft.
Sunsbest combineert nabij-infrarood licht – ook wel bijna-infrarood genoemd – met rood licht. Deze twee vormen van licht bevinden zich op een andere plek in het lichtspectrum dan ver-infrarood licht en hebben een andere werking.
De kracht van het Sunsbest-licht zit hem niet in de warmte, maar in het opladen van de energiecentrales (mitochondriën) in je cellen en het stimuleren van de melatonineproductie.
Lees op de website van Sunsbest of in de blogs meer over de wetenschappelijke onderbouwing van deze belangrijke, gezondmakende werkingsmechanismen van de rood-lichttherapie van Sunsbest.
Hoe lang kan ik het beste voor het licht staan?
Tien minuten per dag per lichaamsdeel is voldoende om bij te dragen aan je gezondheid. Veel mensen kiezen ervoor om tien minuten de voorkant van hun lichaan te beschijnen, gevolgd door tien minuten de achterkant. 
Bouw als je net in het bezit bent van een paneel het licht langzaam op naar een hoeveelheid en frequentie die goed bij je past.
Ontdek vanzelf of je het licht graag in de ochtend of in de avond gebruikt of allebei. 
Denk/voel over hoe je reageert op zonlicht, dat krachtiger kan zijn dan een paneel, en hoeveel je daarvan consumeert. Iedereen is anders, kijk zelf waar je baat bij hebt als je gebruikmaakt van rood-lichttherapie.
Hoe weet ik hoe lang de sessie nog duurt?
Het display geeft aan hoe lang de sessie duurt. Bij de meeste modellen hoor je halverwege de tijd een piepje. 
Vantevoren stel je, afhankelijk van het model, de duur van je sessie in, variërend van 20 tot 30 minuten. Druk vervolgens op OK om de sessie te beginnen.
Je kunt de tijdsduur eenvoudig aanpassen met de plus- en mintoetsen.
Na afloop van de sessie stopt het licht vanzelf en onthoudt de timer de ingestelde tijd, wat handig is voor de volgende keer.
Ontstaat er veel warmte achter of naast het paneel?
De Sunsbest rood-lichtpanelen produceren een bescheiden, aangename warmte. Die werkzaamheid van het licht zit ‘m niet in de beperkte hoeveeheid warmte, die een prettig bijproduct is van de lampjes en de ventilatoren. Het licht is gezondmakend en inmiddels is bij de wetenschap ook bekend hoe dit mogelijk is. Je leest er meer over in de blogs van Sunsbest.
De stille ventilators zuigen lucht aan de achterzijde en zijkant van het paneel aan en blazen deze verwarmde lucht naar voren. Het is een aangenaam effect dat bovenop de zonnige ervaring van het licht stapelt. Iedere keer als je je paneel aan zet geeft het de indruk dat je op een lentedag de tuindeuren open zet.

ALGEMENE VRAGEN

Is het slecht voor je ogen als je in het licht kijkt?
Rood-lichtttherapie is goed voor de ogen en voor het signaal dat het licht geeft aan je systeem – ga wel verstandig om met het licht.
Net als bij natuurlijk zonlicht is het verstandig om er niet direct in te kijken. Sluit in plaats daarvan je ogen en laat het licht j ebereiken door je oogleden heen.
Er zijn verschillende manieren om comfortabel van het licht te genieten zonder je ogen te belasten:
* Keer om te beginnen je rug naar het licht en laat je ogen geleidelijk wennen aan de lichtintensiteit. Draai je vervolgens om met licht gesloten ogen om het rode licht ook aan de andere zijde van je lichaam te ervaren.
* Het is prima om schuin naar beneden of omhoog te kijken in de richting van het paneel. Op deze manier valt het licht niet direct in je ogen.
* Het is het beste om niet direct in het felle licht te kijken.
Zorgt het rode licht ook voor meer vitamine D3?
Heel belangrijk, vitamine D3. Het kan worden aangemaakt met behulp van zonlicht, maar helaas wel het deel dat ook huidveroudering met zich meebrengt.
Het licht van Sunsbest gaat om het beste van de zon, dus geen huidveroudering. Sterker, het licht draagt bij aan huidverjonging. Gevolg is wel dat het felle rode schijnsel geen vitamine D3 aanmaakt. In herfst en winter zul je dus nog steeds gezond moeten eten en je D3-pilletjes slikken.
Bevorder de kwaliteit van je leven door jezelf waar mogelijk te ondersteunen. Twee pilaren zijn voldoende vitamine D3 en een dagelijks rood-lichtbad. Lees alles over licht en vitamine D3 in ons gratis e-boek De supervitamines
Is het mogelijk om mijn kleding aan te houden?

De panelen zijn erop ontworpen om het licht direct op je lichaam te laten schijnen, zonder tussenkomst van kleding. Als je kleding draagt bereikt het licht je onvoldoende. We raden je daarom aan om de delen van je lichaam te ontbloten zodat die direct met het licht in aanraking kunnen komen.

Wat doet het licht voor de ogen, helpt het bij spierherstel, wondgenezing?
Steeds meer onderzoek laat zien hoe rood licht een belangrijke bijdrage levert aan de algehele gezondheid. Ook aan ogen, spier-en wondherstel?
 
Maak dagelijks gebruik van het krachtige rode licht voor een optimale gezondheid. Veel van de lichtinformatie komt binnen via de ogen – bekijk over dat onderwerp ook deze clip.
Bevorder de collageenproductie voor een gladdere huid en snellere wondgenezing. Wondgenezing valt niet onder het placebo-effect, ook de wonden van honden genezen sneller onder het licht. 
 
Laad de energiecentrales van de cellen op voor meer vitaliteit en uithoudingsvermogen. De mitochondriën worden geactiveerd, waardoor ze beter kunnen functioneren en de cellen over meer energie kunnen beschikken. Je hoort er meer over in deze clips op Sunsbest.nl.
 
Verbeter de gen-expressie en stimuleer cel-herstel, -regeneratie en -groei. Het licht grijpt diep in op cellulair niveau.
 
Verminder ontstekingen en pijn door de anti-inflammatoire werking van het rode licht. Profiteer van sneller spierherstel na inspanning. Lees dit blog over rood licht en sport.
 
Ondersteun je bioritme en verbeter je nachtrust. Het rode licht beïnvloedt de melatoninereproductie, essentieel voor een goed slaap-waakritme.
 
Maak dagelijks gebruik van de krachtige Sunsbest-panelen en de Solaris-bedden om het hele jaar door het beste van de zon in huis te halen. Ervaar de voordelen op je huid, spieren en algehele gezondheid.
Helpt rood-lichttherapie tegen een winterdepressie?
De korte versie van het antwoord is dat het licht een positieve invloed kan hebben.
Winterdepressie, ook wel bekend als SAD (Seasonal Affective Disorder), wordt vaak aangepakt met blauw of wit licht. Het zijn soorten licht die niet voorkomen in rood-lichttherapie. Hoe kan het dan dat dit wel kan helpen bij een winterdepressie?
De panelen van Sunsbest stralen geen blauw of wit licht uit, maar produceren wel ongelooflijk veel licht, rood licht. Het is de grote hoeveelheid licht, de kleur ervan en de bijkomende bescheiden warmte die veel doet voor mensen, zelfs mensen die niet lijden aan winterdepressies. Mensen die tijdens demonstraties kennismaken met rood licht, geven vaak aan dat het voelt alsof ze op een warm, zonnig strand liggen. Dit aangename strandgevoel is voor iedereen prettig, maar zeker voor mensen met SAD. Rood-lichttherapie is een dagelijks lichtbad dat eraan kan bijdragen dat de donkere maanden als minder zwaar worden ervaren.
Is er een website over de panelen van Sunsbest?
Sunsbest heeft een uitgebreide website. Op Sunsbest.nl is veel te lezen, te zien en te beluisteren over de achtergronden bij het licht en de panelen en bedden van Sunsbest. 
Ook zijn er de blogs van Daan de Wit over tal van onderwerpen. Daarmee kun je op een heel toegankelijke manier jezelf inlezen over verschillende aspecten van rood-lichttherapie. Zoals bijvoorbeeld over nabij-infrarood licht, de huid of over sport en rood licht.

PROBLEEMOPLOSSING

Het piepje halverwege doet het niet?
Er is een eenvoudige oplossing voor als het piepje halverwege je sessie niet meer klinkt.
Dit kun je doen: druk drie seconden tegelijkertijd op zowel de plus- als de minttoets. Je zult zien dat de streep door het belletje-icoon op het display verdwijnt en het piepje weer terugkeert.
Vanaf dat moment hoef je niet langer zelf in de gaten te houden wanneer het tijd is je om te draaien. 
Het lijkt alsof niet alle lampjes branden?
Het kan lijken alsof niet alle LED’s even helder branden. Hoe is dat mogelijk? Het heeft te maken met de beperkingen van camera’s en ook het menselijk oog.
Hoewel de bijna-infrarode LED’s op het eerste gezicht en op foto’s misschien minder opvallend lijken, branden ze in werkelijkheid even intens als de rode, goed zichtbare lampjes. Het menselijk lichaam ervaart beide lichtsoorten even krachtig.
In de kern is er sprake van een optische illusie. Dat gaat een stap verder als je het hebt over het licht uit de afstandbediening of het geluid van een hondenfluitje. Het licht en het geluid is er, alleen kunnen we het niet waarnemen.
Het rode en het nabij-infrarode licht worden allebei uitgezonden door het paneel of het bed en dragen in gelijke mate bij aan je gezondheid.
Mijn display zegt 'Sub1'. Doet mijn paneel het niet?

Het is een mysterieuze opmerking die je ineens kunt lezen op het display van je Sunsbest 500 of Sunsbest 1000. Gelukkig is er niets aan de hand. Wat er is gebeurd, is dat je per ongeluk de metalen knop (waarmee je meerdere panelen kunt koppelen) hebt ingedrukt. Druk die nogmaals in en het licht schijnt weer als vanouds.

INSTALLATIE EN POSITIONERING

Hoe bevestig ik het paneel?

Bevestig het paneel op een van de volgende manieren:

Hang het paneel aan de muur met het bijgeleverde wandbevestigingssysteem
Hang het paneel op aan het bijgeleverde katrol
Hang het paneel aan een Sunsbest-standaard of plaats het in een vloerstandaard

Ieder paneel heeft zijn eigen bijgeleverde hang- of sta-systeem. De Sunsbest 500 bijvoorbeeld bevat een beugel waarmee je het paneel schuin kunt neerzetten. Bij grote panelen als de Sunsbest 3000 of 6000 ontvang je een wandbevestigingssysteem. Weer andere panelen worden geleverd met een katrol. Bijna alle panelen zijn te bevestigen aan een van de Sunsbest-standaarden.

Tip: Bepaal vooraf de gewenste locatie voor het paneel. Bevestig in aanloop naar de ontvangst van je paneel eventueel een haak in de muur of aan het plafond. Voordeel is dat als je paneel een katrol heeft, zoals bijvoorbeeld de Sunsbest 1000, je het bij ontvangst direct op de ideale manier in gebruik kunt nemen.

Tip: Knip of vouw een stuk papier in de afmetingen van het paneel. Zo krijg je een beter beeld van de omvang ervan.

Is het mogelijk het paneel mobiel te maken?

Ja, het is mogelijk om veel van de Sunsbest-panelen mobiel te maken. Bevestig daarvoor je paneel aan een van de Sunsbest-standaarden. Bekijk alle standaarden.

Veel van de panelen kunnen horizontaal of verticaal worden gemonteerd op en aan de de verstelbare en verrijdbare standaarden.

Sommige standaarden maken het mogelijk dat je onder het licht plaatsneemt. Met andere standaarden kun je ervoor gaan zitten of staan. Op de pagina’s van de panelen kun je precies zien welke standaard past bij jouw paneel.

Wat is de ideale afstand bij het licht?
Sta je dichter bij het paneel, dan heeft het licht meer kracht dan als je er verder vanaf staat, al beslaat het dan wel meer oppervlakte. Wat is wijsheid?
De meeste mensen staan binnen een afstand van zo’n 15 centimeter van het licht. Vergroot je de afstand, dan neemt de intensiteit waarmee het licht je lichaam bereikt af. Je zult dan meer tijd nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. De beste resultaten boek je binnen de vijftien centimeter.
Zelfs op deze korte afstand is de EMF, de elektromagnetische straling, van de panelen verwaarloosbaar. Neem dus zonder zorgen plaats voor het paneel en geniet van de volle kracht van het rode licht.
Ik kan niet lang staan, kan ik ook onder het paneel liggen?
Ja, dat is goed mogelijk, sterker, het is heerlijk om onder het rode licht plaats te nemen.
Verbind je paneel aan een van de mobiele Sunsbest-standaarden voor maximaal gebruiksgemak. Je vindt alle standaarden op deze pagina
 
Afhankelijk van je paneel kun je er onder liggen, ervoor zitten of staan.
Voor de Sunsbest-modellen 500, 1000 en 1500 zijn er vloerstandaarden beschikbaar. Hiermee kan het paneel in een zittende positie worden gebruikt.
De standaarden van Sunsbest maken verschillende opstellingen mogelijk. Op de pagina’s van de panelen zie je welke standaarden bijpassend zijn.
Ook is er de Solaris bedden-lijn van Sunsbest: liggen met boven en onder, overal het rode licht.
Kan ik het paneel horizontaal als een soort zonnebank gebruiken?
Jazeker, sterker, dat is een uitstekend idee, eenvoudig te realiseren met een van de Sunsbest-standaarden
Tal van mensen liggen iedere dag onder een van de Sunsbest-panelen om op die manier op een uitermate comfortabele manier van het licht te genieten. Bijvoorbeeld liggend op bed en dan halverwege even omdraaien om daarna weer verder te genieten. 
De standaarden zijn ook goed geschikt voor therapeuten die het licht er makkelijk bij kunnen pakken en na afloop van de sessie kunnen wegrijden.
Met een Sunsbest-paneel horizontaal aan een standaard ervaar je het genot van een halve zonnebank, maar zonder de schadelijke UV-straling. Sunsbest biedt ook de gezonde variant van de volledige zonnebank, met een van de Solaris-zonnebedden van Sunsbest waarmee je jezelf volledig omhult met rood licht.
Zijn de panelen geschikt voor in de sauna of de douche?
De panelen van Sunsbest zijn niet ontworpen op natte en hete ruimtes zoals een douche of een sauna. De solide panelen zijn uitgevoerd in ijzersterk metaal, geven een aanganame warmte af, doen het ook goed op warme dagen en zijn er op berekend om buiten een sauna of douche te worden gebruikt.
Een Sunsbestgebruiker, saunabezitter en brandveiligheidsexpert bij een verzekeringsorganisatie schrijft aan Sunsbest:
‘Onze infra-roodsauna is niet aan als wij de roodlichtlampen gebruiken. We gaan één á twee keer per week in de sauna en dan doen we wel twee maal tien minuten de UVB-lampen aan in het begin, maar niet de roodlichtlampen.
De roodlichtlampen gebruiken we juist elke ochtend. Onze houten infra-roodsauna is (ook al staat deze dus niet aan) wel een fijne knusse ruimte, maar dit had voor het gebruik van de rood-lichtlampen ook elke andere ruimte kunnen zijn.
De omgevingstemperatuur van een infraroodsauna loopt overigens niet hoger op dan een graadje of veertig, dus denk ik dat de combinatie met roodlicht opzich wel zou kunnen. Zoals je weet geeft infrarood objectverwarming, dus het lichaam zelf wordt net zo warm als in een Finse sauna. Een korte-golfinfraroodsauna is gezonder, goedkoper, duurzamer en brandveiliger dan een hetelucht/kachel sauna😊!
Ik zou zeker niet aanraden om roodlichtlampen te gebruiken in een kachelsauna (hete lucht) als deze aan staat. Ik heb er geen verstand van, maar vraag mij af of de roodlichtlampen voldoende warmte kunnen kwijtraken als de omgevingswarmte ook al bloedheet is. 
Mijn advies zou dus zijn: investeer in een goede kortegolf-infraroodsauna en hang daar de roodlicht lamp in op.’